De voordelen van de verschillende soorten thee

Blog De voordelen van de verschillende soorten thee

Thee is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Er zijn ontelbare variaties thee te vinden, van witte tot zwarte thee. Je kunt het warm drinken of juist gekoeld met ijs wat heerlijk in de zomer is. Daarbij kun je van alles toevoegen zoals suiker, honing, zoetjes of melk. We drinken het van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. We horen ook vaak over de vele gezondheidsvoordelen die thee heeft. Talrijke onderzoeken tonen aan dat thee het immuunsysteem stimuleert, cholesterol verlaagt en helpt tegen stress. Maar weet jij wat de verschillen tussen thee zijn behalve de smaak?

Witte thee

Mensen die niet dol zijn op de sterke smaak van thee kunnen het beste voor een witte thee kiezen. Deze subtiele thee is afkomstig van de Camellia sinensis plant afkomstig uit China en Indië. Het is een van de minst bewerkte theesoorten en het heeft een hoge dosis aan antioxidanten. Daarbij kan witte thee er goed zijn voor je tanden aangezien het een hoop fluoride bevat. De stoffen in de thee kunnen de tanden versterken en zelfs tandplak tegengaan. Bovendien is witte thee de beste keus voor het slapengaan, want het bevat de minste hoeveelheid cafeïne. Pure witte thee op zichzelf is heerlijk, maar je wilt ook wel eens wat anders. Daarom zijn er een hoop verschillende witte thee smaakvariaties te krijgen.

Groene thee

Op naar de volgende favoriet, namelijk groene thee, vaak bekend vanwege zijn helende eigenschappen. Groene thee wordt ook bereid uit de Camellia sinensis plant door verse of verdorde bladeren licht te verhitten of stomen. Deze bereidingswijze stopt het oxidatieproces wat resulteert in het smaakprofiel van groene thee. Deze soort heeft vaak een lichte en frisse smaak ten opzichte van zwarte thee. Deze thee bevat een krachtige combinatie van cafeïne en theanine wat concentratie en focus stimuleert. Je kunt groene thee dus het beste drinken als je een hoge dosis denkkracht nodig hebt. Tijdens het studeren, het oplossen van een moeilijke puzzel of het sluiten van weddenschappen of betFIRST bijvoorbeeld. Groene thee is overigens verkrijgbaar in allerlei smaakvariaties. Je kunt dus pure groene thee drinken, maar ook groene earl grey, groene jasmijnthee of groene thee met ctirus, gember of vruchten.

Zwarte thee

De meest bekende soort thee is waarschijnlijk de zwarte thee, die net als witte thee afkomstig is van de Camellia sinensis plant. Om zwarte thee te maken worden de bladeren van deze plant geplukt, volledig geoxideerd en gefermenteerd. De oxidatie zorgt voor de sterke en donkere smaak van de thee. Houd er rekening mee dat zwarte thee een hoge dosis aan cafeïne bevat. Het is dus niet verstandig om zwarte thee voor het slapengaan te drinken en let er ook op dat je je inname van zwarte thee beperkt. We kopen zwarte thee vaak als onderdeel van een melange waardoor je keuze uit hebt uit verschillende smaakprofielen. De meest bekende zwarte theesoorten zijn Ceylon zwarte thee met chocolade en kruiden en Earl Grey met bergamot en citrus.

Kruidenthee

En tot slot, de geliefde kruidenthee. Deze thee lijkt op witte thee, maar het bevat naast theebladeren ook een rijke mix aan kruiden, specerijen, fruit en andere planten. Het voornaamste voordeel van een kruidenthee is dat het geen cafeïne bevat. Vandaar dat deze thee kalmerende eigenschappen heeft. Er zijn heel veel verschillende combinaties kruidenthee te vinden. Van kamille tot rooibos en van pepermunt tot gember. Elke kruidenthee heeft unieke eigenschappen. Zo kan rooibosthee de bloeddruk en bloedsomloop verbeteren terwijl kamille helpt tegen lichaamspijn en stress. Een pepermuntthee is goed voor een maag die van streek is en gemberthee helpt tegen misselijkheid.

Recente berichten