Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Blog Waarom is ontspanning zo belangrijk?

We horen maar al te vaak dat overmatige stress serieuze gevolgen heeft voor onze gezondheid. De dokters raden ons aan om een gebalanceerd dieet te volgen, voldoende te slapen en elke dag een uur te bewegen. Maar dit alles is niet genoeg om de stress in je leven serieus aan te pakken. Het is haast te makkelijk om in een hectische levensstijl verwikkeld te raken. We hebben te maken met een hoge werkdruk, deadlines die steeds dichterbij komen en lange files. Na een lange dag werken is het vaak boodschappen halen, snel eten maken, nog even sporten en dan is de dag alweer voorbij.  

Het ontstaan van stress

Het is belangrijk om te weten dat stress niet in altijd slecht is. Stress is namelijk de manier waarop je lichaam reageert op een bedreiging. In bepaalde levensbedreigende of moeilijke situaties kan stress dus goed van pas komen. Door de toename van stress treden er belangrijke reacties op in ons lichaam. Op deze manier stelt stress ons in staat om sneller beslissingen te maken en actie te ondernemen. Als je geen goede stress reactie zou hebben dan zou je je eigen lichaam niet goed kunnen beschermen. Dieren ervaren ook stress, bijvoorbeeld als ze achtervolgd worden door een roofdier. In zo’n situatie moet het dier al zijn energie kunnen gebruiken om te vluchten. Het wordt echter een probleem als stress langdurig aanhoudt of zelfs helemaal nooit weg gaat. Op de lange duur kan stress voor fysieke, mentale en emotionele problemen zorgen. Ons lichaam raakt uitgeput en we krijgen last van vervelende klachten zoals hoofdpijn, spierpijn of duizeligheid. Overmatige stress leidt mentaal vaak tot piekeren en slechte concentratie. 

Leren met stress omgaan

Het is niet altijd mogelijk om stress te vermijden, maar we kunnen wel leren hoe we beter met stress om kunnen gaan. Merk je dat je de laatste tijd wel heel prikkelbaar bent? Het kan goed zijn dat je te veel stress hebt. Het is belangrijk dat je op tijd actie onderneemt anders loop je het risico dat je tegen een burn-out aanloopt. Ademhalingsoefeningen, sporten of een rondje lopen hebben een zeer positief effect op de gezondheid. Het helpt ook om je te verdiepen in een hobby of een activiteit die je ontspanning geeft. Voor de een is dit lezen en voor een ander koken. Het spelen van spelletjes kan ook helpen omdat het veel concentratie vergt. Een online casino belgie heeft een hoop spellen erg uitdagend kunnen zijn zoals Poker of Blackjack. Voor andere mensen is het samenkomen met vrienden of vriendinnen erg ontspannend. Ontspanning is voor iedereen anders dus het is goed om na te denken wat wel of niet voor jou werkt. Zoek daarom een activiteit die helpt om jouw zenuwstelsels weer in balans te brengen. 

De effecten van ontspanning

Door te ontspannen kun je je bloeddruk verlagen, je spijsvertering bevorderen en ook je hartslag neemt af. Er zijn al heel wat mensen die zweren bij meditatie. Bij deze techniek probeert men een verhoogde staat van bewustzijn en gerichte aandacht te bereiken. Onderzoek toont aan dat meditatie een aantal voordelen heeft voor het psychologisch welzijn van mensen. Het is overigens geen nieuwe techniek, meditatie wordt al duizenden jaren door verschillende culturen over de hele wereld beoefend. Vroeger werd meditatie voornamelijk beoefend als onderdeel van een geloof, maar tegenwoordig doen ook atheïsten aan meditatie. Met een kalmere en heldere geest kun je je beter concentreren, beter beslissingen nemen en in het algemeen positiever denken. Zorg dus goed voor jezelf en neem regelmatig een pauze. Ga dingen die je tegen zetten ook niet uit de weg want uitstelgedrag bren

Recente berichten