Wat gebeurt er met je lichaam tijdens het sporten?

Blog Wat gebeurt er met je lichaam tijdens het sporten?

Iedereen weet dat sporten gezond is en het wordt aangeraden om elke dag minstens 30 minuten tot een uur te bewegen. Van een rondje lopen tot een balletje trappen met je voetbalteam, elke vorm van bewegen is eigenlijk al goed. Lichaamsbeweging zorgt voor een betere spijsvertering en bij voldoende inspanning zorgt sporten voor de verbranding van vet. Als je dagelijks beweegt dan zul je dit snel genoeg merken aan je humeur.  

Je lichaam is hard aan het werk tijdens het sporten

Tijdens het sporten gebeuren er allerlei dingen in je lichaam. Je hersenen maken fijne stofjes aan zoals serotonine en dopamine waardoor je je opgewekt en energieker voelt. Daarbij begint je hart sneller te kloppen, want de adrenaline in je lichaam stijgt. Hierdoor gaan de haarvaten in je spieren wijder open wat ervoor zorgt dat je bloedstroom tot maar liefst 20 keer toeneemt. De spieren in je ribbenkast zijn druk bezig met het opnemen van zuurstof. Je ademt gemiddeld tot maar liefst 15 keer meer zuurstof in tijdens het sporten. Om dit te realiseren zul je merken dat je sneller zult ademen, maar tegelijkertijd ook dieper. Je spieren worden volop gebruikt en er ontstaan kleine scheurtjes waardoor je spieren groter en sterker kunnen worden. Zoals je ziet wordt er een hoop in werking gezet, dit is allemaal hartstikke gezond en het helpt je om zo efficiĆ«nt mogelijk te sporten. 

Sporten kan helpen met afvallen en spieren laten groeien

Met behulp van lichaamsbeweging kun je ook bepaalde doelen behalen. Denk bijvoorbeeld aan afvallen of je uithoudingsvermogen verbeteren. Er zijn tevens een hoop mensen die sporten omdat ze grotere spieren willen bouwen. Zoals we net al zeiden ontstaan er tijdens het sporten kleine scheurtjes in het bindweefsel van de spieren. Deze microscheurtjes zijn helemaal niet schadelijk en juist nodig om de spieren te groeien. Het is echter wel belangrijk dat je naast het sporten voldoende rust neemt. Wil je tijdens je rustdagen toch met sporten bezig zijn, dan kun je altijd een kennis aan gaan moedigen. Bij een sportwedstrijd of marathon bijvoorbeeld. Ben je graag nog intensiever met sporten bezig dan is live wedden wellicht wat voor jou. Bij het live wedden op sport kun je jouw kennis van de sport op de proef stellen door tijdens het kijken van de wedstrijd jouw inzet te plaatsen. Als je de uitslag goed voorspelt kun je ook nog eens een leuk bedrag winnen. Naast rust speelt ook voeding een grote rol bij het herstel van de spieren. Goede voedingsmiddelen zijn gezonde producten zoals meergranen brood, noten, zaden, groenten, vette vis en eieren. Als je last hebt van hevige spierpijn dan kan een massage uitkomst bieden. 

Vergeet vandaag niet te bewegen!

Fysiek actief blijven is dus een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Het helpt je om langer, gezonder en productiever te leven, iets wat we natuurlijk allemaal willen Door regelmatig te bewegen zal je lichaam fitter en vitaler aanvoelen. Daarbij moeten we het effect van sporten op je mentale welzijn niet onderschatten. Tijdens het sporten ontvangen je hersenen extra zuurstof en dit is voornamelijk belangrijk voor de hippocampus. De hippocampus is een onderdeel van de hersenen wat sterk betrokken is bij het leren en geheugen van de mens. Dit is een van de weinige delen van het brein dat nieuwe hersencellen kan aanmaken en sporten helpt hierbij. Deze nieuwe hersencellen blijven zelfs als je stopt met trainen. Vandaar dat het ook zo belangrijk is voor oudere mensen om te blijven sporten. Er is zelfs bewezen dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op het ontwikkelen van dementie met ongeveer 30 procent aanzienlijk kan verminderen.

Recente berichten